Salon Hautaustoimisto Oy

Saustilan tarina

Salon Hautaustoimisto Oy on Salon vanhimpia yhä toimivia perheyrityksiä. Historian varrelle mahtunut myös monenlaisia vaiheita. Kahdeksan vuosikymmenen aikana Salon Hautaustoimisto on hoitanut yli kolmekymmentätuhatta hautausta. Kun alkuvuosina vain myytiin arkkuja, nykyään kaikki hautaukseen liittyvät asiat voi järjestää Saustiloiden kautta.

Hautaustoimiston arki on 80 vuoden aikana muuttunut, mutta tärkeintä työssä on yhä asiantunteva ja myötäelävä omaisten kohtaaminen sekä vainajan ja hänen tahtonsa kunnioitus. Ammattilaiselle on kunnia-asia, että hautausjärjestelyt sujuvat kuten vainaja ja omaiset ovat toivoneet.

Perheyrityksemme tarina

Saustila - Johan ja Maija Stenroos

1920

Vehmaalta kotoisin olevat Johan Nikolai Stenroos (s. 1.7.1888) ja Salli Maria (Maija) Stenroos, o.s. Ylikylä, (s. 8.11.1898) avioituivat 1920-luvun alussa. He harjoittivat ennen sotia elintarvike- ja majoitusliiketoimintaa useissa Suomen kaupungeissa. Lapset syntyivät näiden vaellusvuosien aikana, Ulla Inkeri 8.1.1925 Raisiossa ja Inka 26.5.1926 Hiitolassa. Maijan veljen kautta Stenroosit saivat tiedon, että Salon Hautaustoimisto oli myynnissä. Perheen muuttokuorma saapui Saloon syksyllä 1939.

Saustila Flint

1939

Johan Stenroos allekirjoitti 3.8.1939 kauppakirjan, jolla S.V. Virtanen myi 50000 markalla omistamansa ruumisarkkuliikkeen toiminimellä Salon Hautaustoimisto. Liike toimi vuokratiloissa osoitteessa Helsingintie 11. Ostaja sai 1. päivänä syyskuuta 1939 täyden omistusoikeuden liikkeeseen, kalustoon sekä Flint-merkkiseen ruumiinkuljetusvaunuun rekisterinumerolla 801.

Salon Hautaustoimisto

1940

Johan ja Maija hoitivat liikettä aluksi kahdestaan, kunnes heidän tyttärensä Ulla tuli mukaan perheyritykseen. Pääliike toimi Helsingintiellä ja toinen liike Turuntiellä. Kahta liikettä oli kuitenkin hankala pitää, joten Turuntien liike lopetettin 1940-luvun aikana. Johan Stenroos kuoli 1949. Maija Stenroos hoiti liikettä tämän jälkeen yhdessä tyttärensä Ullan kanssa.

Armas, Ulla ja Yrjö Saustila

1949

Keväällä 1949 toimistoon astui halikkolainen Armas Susi hoitamaan isänsä Kalle Suden hautausta. Armas oli syntynyt Uudellakirkolla 30.4.1924 ja oli perheineen muuttanut siirtokarjalaisina Halikon Hajalaan. Armas ja hänen pikkuserkkunsa ottivat viisikymmenluvun alussa uuden sukunimen Saustila. Ulla Stenroos ja Armas Saustila avioituivat Salossa 16.8.1952. Armas työskenteli tuolloin Helsingissä poliisina ja hoiti samalla kotitilaansa Halikon Hajalassa. Avioitumisensa jälkeen Armas Saustila osallistui vähitellen yhä enemmän hautaustoimiston töihin, kunnes jätti kokonaan poliisin työnsä. Nuoripari sai pian perheenlisäystä.

Yrjö Saustila lapsena

1953

Yrjö syntyi vuonna 1953 ja Riitta 1956. Yrjön synnyttyä Turunmaan sairaalassa Armas Saustila ajeli poikaansa katsomaan hautausautolla. Perheellä ei ollut henkilöautoa vaan kaikki matkat tehtiin ruumisautolla. Kesällä matkustettiin Hankoon sukulaisten luo tai mökille Iso-Rytkön rannalle hautausautolla. Isä Armas ajoi vierellään isoäiti Maija eli Ammiina. Volvon isot takaikkunat peitettiin verhoilla ja takaosassa istuivat penkeillä lapset Yrjö ja Riitta sekä äiti Ulla ja Inka-täti.

Helsingintie 9

1960

Hautaustoimisto muutti vuonna 1959 nykyiselle paikalleen osoitteeseen Helsingintie 9, alkuperäisen liikkeen naapuritaloon. Liikehuoneistoon saatiin nyt enemmän toimitilaa. 1960-luvulle mentäessä toiminta oli vakiintunutta. Ulla Saustila verhoili itse kaikki arkut ja ompeli niiden sisustukset sekä vainajavaatteet liikkeen takahuoneessa. Hän myös tekstasi suruadressit ja hoiti laskutuksen sekä asiakaspalvelun toimistossa, kun Armas Saustila oli saattoajossa eri puolilla maakuntaa.

Yrjö Saustila

1980

Yrjö Saustilaa suvun oma yritys alkoi kiinnostaa nuorena miehenä, armeijan aikoihin. Hän opiskeli Hämeenlinnan Teknillisessä koulussa ja valmistui rakennusmestariksi 1979, mutta ei valmistumisensa jälkeen ehtinyt toimia ammatissaan kuin pari vuotta. Sisar Riitta oli liikkeessä kesätöissä 70-luvun loppuvuosina ja 80-luvun alkuvuosina. Yrjö tuli päätoimisesti hautaustoimiston palvelukseen vuonna 1980. Hän suoritti Suomen Hautaustoimistojen Liitto r.y.:n järjestämän hautaustoimistoliikkeenharjoittaja -kurssin vuonna 1982. Ulla ja Armas Saustila työskentelivät liikkeessä koko ajan vakituisesti kunnes Ulla jäi eläkkeelle 1987.

Kirsi Saustila

1990

Vuonna 1991 Suomen Yrittäjäin Keskusliitto myönsi Armas Saustilalle kultaisen yrittäjäristin. Virallinen sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 1991, jolloin yritys siirtyi Yrjö ja Kirsi Saustilan omistukseen. Kirsi Niini-Saustila on koulutukseltaan terveystieteiden maisteri. Hän on ollut yrityksessä apuna koko avioliittonsa ajan auttaen päivittäisissä asioissa. Samoihin aikoihin ostettiin omaksi Helsingintie 9:n liikehuoneisto. Ulla Saustila kuoli 1991. Armas auttoi eläkkeellä ollessaankin aina tarvittaessa liikkeessä. Ensimmäinen perheen ulkopuolinen päätoiminen työntekijä palkattiin vuonna 1987. Myös Kirsi Saustilan vanhemmat auttoivat kumpikin hautaustoimistossa 1990- ja 2000-luvuilla.

Jaakko Saustila

2001

Perheen lapset Jaakko ja Auraleena ovat opiskelleet ja valmistuneet ammatteihin, Jaakko on merkonomi ja Auraleena muotoilija (AMK). Auraleena suunnitteli lopputyönään vainajavaatteen, joka sopii teolliseen tuotantoon. Jaakko on työskennellyt liikkeessä jo vuodesta 2001 alkaen, ja hän on nykyisin Salon Hautaustoimisto Oy:n toimitusjohtaja.

Auraleena Saustila

2002

Auraleena on vuodesta 2002 osallistunut liikkeen töihin opiskelujensa ohella ja vuodesta 2008 vakituisesti. Auraleena Saustila on kuulunut punkalaitumelaisen SHT-Tukku Oy:n hallintoneuvostoon vuosina 2012-2018. Yritys on Suomen johtava arkkuvalmistaja ja hautaustarvikkeiden tukkukauppa, joka vaalii perinteistä kotimaista käsityötä. Samassa luottamustoimessa ovat olleet myös Armas Saustila vuosina 1974–75 ja Yrjö Saustila 1988–91.

Pasi Arfman

2005

Auraleenan puoliso Pasi Arfman on koulutukseltaan teollinen huonekalumuotoilija (AMK) ja huonekalupuuseppä. Hän on toiminut kaikissa perheyrityksen tehtävissä vuodesta 2005.

Kukkakatri

2010

Perniössä Haarlantielle Kukkakatrin kukkakaupan yhteyteen tulee Salon Hautaustoimiston sivutoimipiste.

2023

Ismo Tuominen
Eero Halkilahti
Riikka-Liisa Loikas

Verhoilija Ismo Tuominen on ollut hautaustoimiston palveluksessa yli 25 vuotta. Hän auttaa myös kuljetuksissa. Eero Halkilahti on työskennellyt Salon Hautaustoimistossa vuodesta 2010, kokoaikaisesti vuodesta 2019. Hänen isänsä Jarmo Halkilahti on ollut yrityksen palveluksessa 1970-luvulta lähtien oman työnsä ohessa. Riikka-Liisa Loikas on uusin työntekijä. Hän aloitti hautaustoimiston asiakaspalvelussa lokakuussa vuonna 2020.