You are here

Historia

Johan Nikolai Stenroos ja Salli Maria (Maija) Stenroos, o.s. Ylikylä olivat kumpikin kotoisin Vehmaalta Pohjanmaalta. He avioituivat 1920-luvun alussa ja harjoittivat elintarvike- ja majoitusliiketoimintaa useissa Suomen kaupungeissa. Vuosina 1936-39 ennen talvisotaa he asuivat Lahdenpohjassa Karjalan Kannaksella, jossa heillä oli ruokakauppa ja kahvila. Maijan veljen kautta he kuulivat, että Salossa oli myynnissä hautaustoimisto;sen aikainen arkkuliike.

Perheen muuttokuorma saapui Saloon syksyllä 1939. Johan Stenroos allekirjoitti 3.8.1939 kauppakirjan, jolla S. V. Virtanen myi 50 000 markalla omistamansa ruumisarkkuliikkeen toiminimellä Salon Hautaustoimisto, joka toimi vuokratiloissa osoitteessa Helsingintie 11, Salo. Ostaja sai 1. päivänä syyskuuta 1939 täyden omistusoikeuden liikkeeseen ja kalustoon sekä Flind-merkkiseen ruumiinkuljetus- vaunuun, rekisterinumero 801.

40-luvulla Jussi ja Maija hoitivat liikettä ensin kahdestaan kunnes heidän tyttärensä Ulla Stenroos, joka toimi sotavuosina Salo-Uskelan lotissa muonituslottana, tuli myös töihin liikkeeseen. Toimipaikkoja oli aluksi kaksi. Pääliike, Salon Hautaustoimisto, sijaitsi Helsingintiellä ja toinen, Salon Ruumisarkkuliike, Turuntiellä. Turuntien liike lopetettiin 40-luvun aikana.

Johan Stenroos kuoli 1949. Maija Stenroos hoiti liikettä tämän jälkeen yhdessä tyttärensä Ullan kanssa. 1940-luvun lopulla Armas Susi Halikosta astui toimistoon hoitamaan isänsä  Kalle Suden hautausta. Armas oli syntynyt Uudellakirkolla 1924 josta hänen perheensä muutti siirtokarjalaisina Halikon Hajalaan. Armas Susi vaihtoi sukunimensä 50-luvun alussa Saustilaksi. Ulla Stenroos ja Armas Saustila avioituivat Salossa elokuussa 1952. Armas työskenteli silloin Helsingissä poliisina ja hoiti samalla kotitilaansa Halikon Hajalassa. Avioitumisen jälkeen hän vähitellen tuli yhä enemmän mukaan hautaustoimiston töihin, kunnes jätti kokonaan poliisin työnsä.

Hautaustoimisto muutti vuonna 1959 uusiin tiloihin alkuperäisen liikkeen naapuritaloon osoitteeseen Helsingintie 9. 1960-luvulle mentäessä toiminta oli vakiintunutta. Ulla Saustila verhoili itse kaikki arkut ja ompeli sisustukset ja vainajavaatteet liikkeen takahuoneessa. Hän myös tekstasi suruadressit ja hoiti laskutuksen sekä samalla asiakaspalvelun toimistossa Armas Saustilan ollessa saattoajossa eri puolilla maakuntaa. Yrjö Saustila on koulutukseltaan rakennusmestari, mutta tuli päätoimisesti hautaustoimiston palvelukseen kolmannen polven edustajana vuonna 1980. Hän työskenteli yrityksessä yhdessä vanhempiensa kanssa 80-luvun, samalla alaa opiskellen. Virallinen sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 1991, jolloin yritys siirtyi Yrjö Saustilan omistukseen. Samoihin aikoihin ostettiin Helsingintie 9:n liikehuoneisto omaksi.

Yrjö Saustilan vaimo Kirsi on koulutukseltaan terveystieteiden maisteri. Hän on ollut yrityksessä apuna koko avioliittonsa ajan mutta on päätoimisesti työskennellyt hautaustoimistossa vuodesta 2008. Neljännen polven edustajat, perheen lapset Jaakko ja Auraleena ovat opiskelleet ja valmistuneet ammatteihin, Jaakko on merkonomi ja Auraleena muotoilija (AMK). Jaakko on työskennellyt liikkeessä jo vuodesta 2001 alkaen ja hän on nykyisin Salon Hautaustoimisto Oy:n toimitusjohtaja. Auraleena valmistui vuonna 2008 ja on sen jälkeen työskennellyt vakituisesti liikkeessä. Perheen lisäksi verhoilija Ismo Tuominen on ollut hautaustoimiston palveluksessa jo yli 15 vuotta. Hän ajaa myös päivystyskuljetuksia ja auttaa muissa kuljetuksissa.

Seitsemän vuosikymmenen aikana Salon Hautaustoimisto on hoitanut yli kolmekymmentätuhatta hautausta. Alkuvuosina myytiin vain pelkkiä arkkuja, nykyisin kaikki hautaukseen liittyvät asiat voi järjestää Saustiloiden kautta. Hautaustoimisto käyttää paljon paikallisia alihankkijoita. Näin jopa yhden hautauksen hoitaminen työllistää useita paikkakunnan yrityksiä. Yhteistyötä tehdään mm. salolaisten kukkakauppojen, pitopalveluiden ja hautakiviliikkeiden kanssa. Ihmiset arvostavat jatkuvuutta ja myös hautaustoimistolla on pysyviä asiakassuhteita. Vuosikymmenien aikana monen suvun kaikki vainajat on saatettu hautaan Salon Hautaustoimiston kautta. Monet asiakkaat muistelevat Saustiloiden aikoinaan hoitaneen jo heidän isovanhempiensa, vanhempiensa tai muiden sukulaisten hautaukset.

Salon Hautaustoimisto Oy kuuluu Suomen Hautaustoimistojen Liittoon ja toimii lisäksi Memoria - verkostossa, joka on itsenäisten ja riippumattomien perheyritysten omistama verkosto.